E diel, 14 Korrik, 2024
spot_img

Trungu gjenetik ose familjar i perandorisë Ilire

- Advertisement -spot_img

Ky shkrim ose Hulumtim është marrë nga Literaturat Gjermane .
Emrat ose Eponimet apo Toponimet do ti shkruaj në Gjermanisht për të mos bërë gabime të lehta dhe të ndryshoj kuptimin ose Eponimin apo Toponimin .

Shkruan Qemal Iljazi

Shkrimi Gjerman përshtaten Shum me Shqipen përpos disa shkronjave si psh :
ch = Gjermanisht H kurse Shqip K
pf = F , ph = F , C = për Gjermanët K kurse për ne mbetet C ;Raste të tjera ku th për ne është th ose dh = dh kurse për Gjermanët jan të ndara si dy shkronja ( Për analizë janë të rëndësishme mbase janë të nxjerra nga origjinali ) edhe disa raste tjera me më pak rëndësi të cilat do ti Shqipizoj ose do ti sqaroj .
Shkrimi bazohet në rrethana Mitologjike por edhe Shkencore .
Ekzistojnë me Shum Verzione por unë e kam gjetur për momentin vetëm ket Verzion , nuk e kam zgjedhur .
Për ata që dinë verzion tjetër jan të lutur të reagojnë me verzionet e tyre në mënyrë njerzore se ky shkrim nuk bëhet për ta treguar të vërtetën Apsolute por për ta gjetur të vërtetën më të mundëshme .
Do të zgjerohem pak për disa raste për të treguar gjera sipas meje të rëndësishme por edhe për të kuptuar më mirë .

Më herët kam bërë një shkrim : Mitologjia flet Shqip ose Pse gjuha Shqipe quhet gjuhë e Zotit ku janë të sqaruara sipas meje disa të dhëna Gjuhësore por edhe Mitologjia si burim i parë i historisë të krijimit te Tokës të cilën e kan treguar vetë Zotrat brez pas brezi deri te Njerzimi .

Treguesi më i rëndësishëm është Orpheu të cilin Shqipja e sqaron . O – Rrëfeu . O ja sqarohet se këngët epike apo burimore nisin me zanore si A, E , I , O etj .Orfeu është djalë i Apollonit Perëndi e Dritës , zgjuarsisë , parashikimeve te Orakulli i Delphit etj dhe Muzës së Poezisë dhe Epikës Kalliope .Këtu theksohet kalliri kurse te Apoloni ; ai në fillimet e tijë ka luajtur ose vallëzuar Shum dhe kënduar dmth A po loz .Kurse Priftëresha e cila ka shërbyer te Orakulli është quajtur Pythia që don të thotë Pyetja .

Do të theksoj se Mitologjia nuk pranohet si Shkencë apo Histori por Ekziston dhe vlersohet Shum por edhe është Burimi i parë i Historisë , Zhvillimit apo Kulturës Europjane që nga Krijimi i Planetit Tokë apo Antika .

Disa të dhëna për Tokën : Planeti më i Dendur i Sistemit Diellorë , i pesti për nga madhësia ,i treti më afër Diellit , me Diametër prej afër 12700 Km , Mosha 4 . 6 Miliard vite , Planeti i Kaltërt , 3 pjesë ujë 1 pjesë truall , me metaforë quhet Ania Kozmike Toka . Nëna Tokë . Perëndesha Toka , Masa 5. 9723 her 10 ne fuqinë e 24 Kg ,Shpejtësia e rrotullimit 11.186 Km / Sekond ,Rrotacioni zgjat 23 h 56 m 4.1 s , Për 4 vite i shtohet një dit Shkurtit ,Pjerrtësia e boshtit 23, 44 gradë ka edhe disa të dhëna por mjafton me kaq .

Për ta pasur më të lehtë Konceptin e Krijimit të Tokës do ti permendi Zotrat e parë ose si quhen Primordial apo Protogon mandej kuptohet më lehte si origjina Ilire ashtu edhe origjina Pellazge apo edhe origjina të tjera Njerzore .

I pari është Chaosi Shqip Kaosi që don të thotë parregullësi e plotë nga ku del Gaia e cila është Fryma dhe Shpirti i Tokës , personifikon Tokën dhe konstrukton Tokën me Shum aftësi mbi njerzore që ne shkurt i quajmë Shpirtra .
Janë të dhëna Mitologjike dhe nuk mundet të ketë kontestim Shkencorë apo moral ose logjik .Vërtetësinë as shkenca nuk mundet ta sqarojë pasi teoritë shkencore rrëxojnë njëra tjetrën kurse Mitologjia mbetet ajo që është . Kurse Besimet Fetare është vërtetuar se rrjedhin nga Mitologjia por me një verzion tjetër dhe me disa rregulla ose përkushtime ose rite tjera . Nëse më pyetni a jam besimtarë ? Po jam por pa pretendime tjera , vetëm aq sa u takon lutjeve ndaj Zotit.
Gaia merr ose formon Uranin të cilin e ka pasur edhe fëmijë edhe burrë .Pasojnë Erosi . Niksi , Tartari , Erebi , Ponti etj.

& Kjo shenjë do te prezentojë Lidhjet Martesore por edhe të tjerat .

Gaia & Urani lindin ose më mirë me thënë bëjne :

12 Titanët . 3 Qiklopët dhe 3 Një qind duarshit ( Hekatoncheires ) të cilët kan pasur edhe 50 sy .

12 Titanët janë : Në Gjermanisht

Iapetos , Koios , Krios , Hyperion , Kronos , Okeanos , Theia , Rhea ( Rea ) ,Themis , Tethis , Phoibe , dhe Mnemosyne .

Do të theksoj se të gjitha këto shpirtra apo krijesa kan jetuar në mbrendësi të Gaiës ose Tokës mbasi Urani e ka mbuluar Gaiën në tërësi pasi nga madhësia janë të njejtë . Kjo duhet të ket zgjatur disa qindra Milionaa vite me supozime .
Gaia ka pasur dhimbje të mëdhaja nga të cilat janë krijuar Bjeshkët , Malet por edhe Lumejt e Liqenet apo Detet ose Oqeanet nga lotët e sajë .
Gaja detyrohet të marri aksion për ta larguar Uranin por i është dashur ndihma e fëmijve të sajë të cilet kan qenë më të dobët se Urani por Gaja bën një mjet në formë të kosës ose draprit për ta goditur ose prerë Uranit gjymtyrën ose organin e shumimit . Ket detyrë e pranon djali i sajë më i vogël Kronosi ose shqip Kroni nga na dalin fjalët burimi Kronologjia e jetës në Vazhdim .
Kronosi e kryen operacionin me sukses .
Urani ndien dhimbje të madhe dhe largohet te i njejti planet por bën Shum gjakderdhje dhe nga gjaku i tijë krijohen Gjigantët ,Erineat ( Perëndesha të hakmarrjes ) dhe disa krijesa të tjera por më e rëndësishmja është se organin e Uranit ; Kronosi e gjuan në det nga ku krijohet Afërdita ( Perëndeshë e Bukurisë dhe Dashurisë ) pas kësajë pastrohet Qielli dhe zbardh Dita ose Drita . Nga një e thënë Toka nis të rrotullohet .
Do të shtoj se Mitologjia Antike është një rrjet ku të gjith Aktorët janë të ndërlidhur njëri me tjetrin si një trup ( Bëhet fjalë për Zotrat , Heronjt dhe Mbretërit të cilët rrjedhin nga Zotrat ) .
U zgjerova pak por besoj se nuk u mërzitët .
Unë jam i rëndë për të shkruajtur por kur shkruaj çuditem çka të shkruaj më parë . Origjina Ilire

Me numra Romak do të shënoj Brezat ose Gjeneratat me rradhë pas Gaiës dhe Uranit .

l – Titanët janë ata të cilët do të kujdesen për zhvillimin e Botës së paku në pjesën e teritorin Antikuitetit ose më shkurt me thënë Europa me pasardhësit e sajë .

Në mes veti janë martuar : Kronosi & Rhea . Okeanos & Tethis Iapetos & Asia të cilën e quajnë edhe Klymene ( Nuk është Titane ) etj të pa rëndësishem .

Ne rastin tonë protagonist janë Okeanos & Tethis të cilët Përveç asajë që linden 3000 Perëndi Lumejsh , Njëkohsisht Lumej dhe 3000 Oqeanida kan lindur edhe 5 femijë :

ll – Metis , Dione , Klymene , Pleione , Eurynome Styx , Elektra , Doris , Inachos dhe Melia .

Inachos & Melia Lindin
lll -Phoroneus , Phegeus dhe Io .

Phoroneus & Kerdo ( Nimfë ) Lindin :

Phoroneus llogaritet si personazhi i parë me veti të pjesëshme njerzore .Deri këtu kan qenë zotra . Ka shti në përdorim Zjarin e shenjtë të ciln e ka zbritur Prometheu nga Olimpi me ndihmën e Perëndeshës Athena .

lV – Pelasgos ( Pellazgu ) , Iasos , Agenor , Kar , flitet edhe për fëmijë të tjerë që nuk u dihet emri .

Pellazgu oficiel në baza shkencore pranohet si njeriu i parë në Antikitet pas përmbytjes së madhe ku shpëton vetëm Deukalioni & Pyrrha .Kurse vëllezërit e tjerë janë Shum të ngjashëm me te . Këtu është lidhja Ilire me Pelazgun natyrishtë si të njejtë me një gjuhë të përbashkët e cila rezullton se është gjuha Shqipe dhe jo ndonjë gjuhë tjetër .

Do të isha ndalur te Pellazgu edhe ate fortë por pasardhesit e Pellazgut janë asimiluar ose konvertuar . Ne Shqiptarët jemi të vetmit që ia ruajmë gjuhën dhe nderin kurse ata të vërtetit nuk munden ta çelin gojën nga turpi ose ndoshta u vjen keq që nuk kan mundur ta mbrojnë identitetin e Pellazgut i cili prezenton gjuhën dhe rracën njerzore .

Vetëm shkurt për Deukalionin & Pirrën .
Deukalioni është djali i Prometeut & Kelaino .Kurse Pirra është bijë e Pandorës & Eppimethemeteus .
Deukalion i bie që don të thotë Tejkalon në ket rast përmbytjen .kurse Pirrha sipas meje pi rri ha mbase nuk ka marrë pjesë me punët e anijes së shpëtimit

  • Agenor & Telephassa ( Bijë e Pesejdonit & Lybia ) .
    Agenori ka jetuar në Feniki . Fëmijët :

V – Phineus , Phoinix ,Thasos , Europa , Kilix dhe Kadmos .

Me ket Familje kemi një histori interesante .

Zeusi ( Perëndia e Perëndive ) Në formë të një demi të bukur rrëmben Europën dhe e çon në Kretë .Agenori urdhëron djemt e tijë ta kërkojnë Europën deri sa ta gjejnë ose të mos këthehen në shtëpi .Dalin për ta kërkuar dhe e marrin me veti edhe nënën e tyre .Mbasi nuk kan pas mundësi per ta gjetur pyesin Orakullin . Orakulli u thotë mos e kërkoni kot se nuk e gjeni por zgjidhja ështe të ndërtoni një familje këtu . Akceptohet propozimi dhe ndërtojnë vendbanimin të quajtur Kadmaja sipas Kadmosit kurse më vonë quhet Theba .

Këto e kan pruar Alfabetin Fenikas në Theba

Kadmos & Hamonia .( Bijë e Aresit & Afërditës ) Fëmijët :

Vl – Ino ,Agaue , Polydoros , Illyrios ( Iliri ) ,Autonoe , Semele .
Kadmosi pas një kohe të gjatë si mbret vendos të shkoje në Iliri dhe merr me veti djalin e vogël Ilirin nga i cili e merr emrin Iliria .

Për bashkëshorten e Ilirit nuk gjeta te dhëna por për fëmijët .

Vll – Enkelejdi ,Autari , Dardani ( nuk është Dardani i Trojës ) , Maekli , Taulanti dhe Perraebi ( djem )

Parta , Daorta dhe Dasara .

Këto ndërtojnë familje ose Fise nga të cilët marrin emrat mbretëritë e tyre .

Iliri bëhet gjysh me

Vlll – Panonin

Stërgjysh me

lX – Skordikun dhe Tribalin ( djem të Panonit )

Unë kaq gjeta shkrime .

Kush e vazhdon është i lutur të ma dërgojë .

Ndoshta e vazhdoj unë.

- Advertisement -spot_img

Artikuj të ngjashëm

NA NDIQNI

7,235FansaPëlqeje
6,282NdjekësitNdjek
3,330AbonentëAbonohu
- Advertisement -spot_img

Latest Articles

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

NA NDIQNI

7,235FansaPëlqeje
6,282NdjekësitNdjek
3,330AbonentëAbonohu
- Advertisement -spot_img